淀川建筑 上海云间粮仓“人民河畔悬浮的太空盒” • LILITH莉莉斯小屋

2022-01-05 09:28
LILITH HOUSE
当技术实现了它的真正使命,
When technology achievesits
true mission, it sublimates into art.
项目类型 | 商业设计
图片来源 | 原创提供
DCDSAA淀川建筑设计事务所今年在上海完成了一个非常重要的建筑规划设计项目——LILITH莉莉斯小屋(猫舍花园);建筑师希望通过极简的几何解构与平静的对称性,构筑建筑、庭院与自然三者间的和谐关系。
LILITH HOUSE

                            
在上海松江云间粮仓文创园,有一群历史悠久的谷仓老建筑、项目坐落在人民河岸上的建筑体,作为一块原有的粮仓用地,这个位置的使命是创造与周围景观和谐共生,并成为该场地建筑的一部分。
In Yunjian Granary Cultural and Creative Park, Songjiang, Shanghai, there are a group of old granary buildings with a long history, which are located on the banks of the peoples river. As an original granary land, the mission of this location is to create a harmonious symbiosis with the surrounding landscape and become a part of the site building.

                            
● 项目区位图(供图DCDSAA)

                            
● 区域图(供图DCDSAA)

                            

                            

                            
● 改造前原貌(供图DCDSAA)

                            
● 施工现场过程图(供图DCDSAA)

                            
建筑是一个有节奏、有清晰立面的开放式自然关系,DCDSAA建筑事务所的主持建筑师王皓先生说:“严谨的规划与设计,得益于我们对未来建筑的深入研究与探讨,是一种有仪式感的开放式的私密空间,建筑与庭院相连,彼此间的互动又创造了独有的体验乐趣。”
Architecture is an open natural relationship with rhythm and clear facade. Mr. Wang Hao, the presiding architect of DCDSAA Architecture Office, said: Rigorous planning and design, thanks to our in-depth study and discussion of future architecture, is an open private space with a sense of ceremony. Architecture is connected with courtyard and the interaction between them creates unique experience fun.”

                            

                            
入口采用漂浮式BOX的斜面异形框架,有趣的上下立面构成,立面采用大落地玻璃设计,每个BOX立体构成就像雕塑一样与外面花园水景相呼应,创造空间的流动性。
The inclined special-shaped frame of the entrance floating BOX is used, and the interesting upper and lower faç ades are formed. The faç ades are designed with large floor-to-ceiling glass. The three-dimensional structure of each BOX echoes the waterscape of the outside garden like a sculpture, creating the fluidity of the space.

                            

                            

                            

                            
室内整体米白色极简构造设计,半圆形下沉休闲体验空间具有优美的线条与体感,自然采光的容度与宽度,光与建筑有更多的相互作用与映衬,空间具有了光的自然属性后,便充满了幻想与真实的对比性,更赋予建筑艺术馆般的纯粹现代气质。
The whole indoor beige minimalist structure design, the semi-circular sinking leisure experience space has beautiful lines and sense of body, the tolerance and width of natural lighting, and more interaction and contrast between light and buildings. After the space has the natural attribute of light, it is full of the contrast between fantasy and reality, and it is endowed with the pure modern temperament like an architectural art museum.

                            

                            

                            

                            
丰富而充满变化的景观环境为建筑营造出多元化的趣味体验,室内每个开放空间不仅为人们提供了极佳的远景视野,同时将室外空间与独立的室内空间紧密地联系在一起。场地与建筑的设计中巧妙运用了尺度与层高的变化,形成丰富的体量对比关系,营造出独特的空间与视觉体验。
The rich and varied landscape environment creates diversified interesting experiences for the building. Each open space in the room not only provides people with an excellent vision, but also closely connects the outdoor space with the independent indoor space. In the design of the site and the building, the changes of scale and storey height are skillfully used, which form a rich volume contrast relationship and creating a unique space and visual experience.

                            

                            

                            
每个BOX采光对称方向是建筑的纯粹形式,将空间引向更耐人寻味的艺术方向,也引出建筑的“自然属性”,造筑出从而成为一种可视性的自然情怀,满足我们对体验品质及理想的追求。
Each symmetrical direction of BOX lighting is a pure form of architecture, which leads the space to a more intriguing artistic direction, and also leads to the natural attribute of architecture, thus creating a natural feeling of visibility and satisfying our pursuit of experience quality and ideal.

                            

                            
错落有致的外观体态营造出一系列连续的景观场景,建筑中的公共空间围绕着室外花园平台组织起来,室内外的界限也因为这些花园而变得灵动起来。整体规划由两栋小型建筑组成,并在建筑上部形成室外打卡露台。露台上种植有绿色植被,宛如一座座空中花园,漂浮在场地与河边上方,营造出自然和谐的室内外氛围。
The patchwork appearance and posture create a series of continuous landscape scenes. The public space in the building is organized around the outdoor garden platform, and the boundary between indoor and outdoor becomes smart because of these gardens. The overall planning consists of two small buildings, and an outdoor punch-in terrace is formed in the upper part of the building. The terrace is planted with green vegetation, just like a hanging garden, floating above the site and the river bank, creating a natural and harmonious indoor and outdoor atmosphere.

                            
二层空中花园建筑结构漂浮在一层之上,形成了一个奇妙的漂浮姿态;与下方的水景形成互动,二层的整体立面构成,展现出各种形态,时而细腻,时而安静,能为空间创造了自然、柔软、唯美、灵动画面感,又成为绝美的打卡观景台。
The two-story sky garden structure floats on the first floor, forming a wonderful floating posture; Interact with the waterscape below, and the overall facade of the second floor shows various shapes, sometimes delicate and sometimes quiet, which can create a natural, soft, beautiful and smart picture for the space, and become a beautiful photoshop viewing platform.

                            

                            
另外一栋猫舍建筑设计,采用上下二层开放式的相连相融设计,整体大面积玻璃及通透感,强调空间的舒适性,追随光、追随自然。猫与自然间无意识的和谐关系,才是“无意识建筑”的最好表达。
In addition, the architectural design of another cat house adopts the upper and lower floors of open-ended integration design, with large area of glass and transparency, emphasizing the comfort of space, following the light and nature. The unconscious harmonious relationship between cats and nature is the best expression of unconscious architecture.

                            

                            
在建筑的后方区域,向内的户外花园是最为令人心动的境界,创造出一种内在的寂静,内庭院与自然水景的交相呼应,展现了美丽花园及现代诗意。
In the rear area of the building, the inward outdoor garden is the most exciting realm to create an inner silence. The inner courtyard echoes the natural waterscape to show the beautiful garden and modern poetry.

                            
SPLIT GRAPH

                            
1F-FLOOR PLAN

                            
2F-FLOOR PLAN

                            
BUILDING SECTION-1

                            
BUILDING SECTION-2
项目名称:LILITH 莉莉斯小屋
建筑面积:350平方米
项目类型:展示/猫舍花园
项目业主:LILITH莉莉斯
设计团队:袁郑亮、唐超、颜丙坤
建筑/室内/景观设计:DCDSAA 淀川建筑事务所
公司网站:www.dcdstudio.cn
设计时间:2021年07月
建成时间:2021年11月
施工单位:上海淀川建筑设计有限公司
主要材料:石材、钢板、金属、玻璃、肌理漆、绿植
AGENCY FOUNDER

                            
DCDSAA 建筑事务所 创意总监 / 创始人
设计是虚实关系的对比,是在有和无之间寻求和谐的过程,是把大自然物象抽象化与现实需求的平衡,更是贴近自然人性的心理需求。

                            
DCDSAA淀川建筑事务所
是专业性的设计机构,致力于建筑设计和室内设计研究及实施。对材料的研究与善用,是建筑、室内及景观设计创新的重要途径,从而平衡建筑、室内与自然的关系,也是对历史、文化、自然和光的尊重,更加现代化、多元化、商业化、对创新更加具有独特性和开放性。
我们始终认为研究是设计的一种有力工具,因为每个项目都具备有其特有的背景。对规划运作、地点、功能和历史等进行细致深入的研究是创造严谨作品不可或缺的要素,在研究的基础上,一直致力于设计理论研究与实践,并提供全方位的专业原创设计服务。

                            

                            

                            

                            

                            

                            

                            

                            

                            

                            
 

采集分享

举报

曾于里

什么也没写

91 作品/ 0 人气

  • 别默默的看了,快登录帮我评论一下吧!:)

    注册 登录

    更多评论

    推荐作品


    相关文章

    下载

    加入到画夹管理

    添加画夹

    提示

    右键保存、高清大图仅支持VIP会员
    投稿

    rs@rushi.net

    微信交流群

    返回页面顶部
    名师作品集【专享】
    全网名师最多、更新最快、作品最全
    作品库【无限查阅、一键下载】
    全球最大室内作品库,超33万部
    精品资料【下载】
    全年精品资料更新超1000部
    灵感搜索【原图下载】
    中文搜索全球顶尖案例灵感图
    设计师生活馆【内购价】
    5大电商平台官方合作,专享内购价
    CAD库【模型下载】
    cad单体模型库精准搜索查找下载
    免广告打扰【屏蔽】
    屏蔽全站广告,享受纯净体验
    3D模型【送199币值199元】
    分享全网最新精品3D模型
    名师与资料完善后,价格涨至699元/年