新作丨一二三设计 • 纵观横赏,风景都可

2021-10-14 21:59
 
近年,茶饮行业同质化竞争愈发激烈,各品牌都着力塑造自身的icon,以吸引越来越年轻化的客户。在此趋势下,CoCo都可同样需求在门店设计上展现自身的独特性……
In recent years, the homogenization competition in the tea industry has become increasingly fierce. In this connection, each and every brand has focused on shaping its own icon to attract more younger customers. By the same token, CoCo also show its own uniqueness by design under this trend.

                            

                            
本案位于江西省九江市,坐拥十大名山之一庐山的独特地理风貌与人文历史。在探讨本店的设计方向时,店主与设计师达成共识,希望创意的出发点能反映中国人“饮水思源”的生活哲学,从大自然的恩赐中获取灵感,让来到本店的客人与九江独有的环境与人文产生别样的联想与交流。
This case is located in Jiujiang City, Jiangxi Province, which has one of the ten famous mountain Lushan unique geography and human history. When discussing the space design direction of the shop, the shopkeeper and the designer reached a consensus, hoping that the starting point of the creativity can reflect the Chinese philosophy of life when drinking water and thinking about the source, and get inspiration from the gift of nature, so that the guests who come to our store can have different associations and exchanges with the unique environment and humanities of Jiujiang.
去掉玻璃与门的店外观,空间形态更自由。
Remove the glass and door of the store appearance, and the space form is more free

                            
由于项目位于商场室内,设计师首先提出去掉玻璃与门的店面形态,得到了店主与商场方的认可,从而创造出客人更自由“流动”的门店格局。空间的整体设计以CoCo品牌的精灵头像特征为创作元素,设计师分别在天、地、墙划出三道彼此相连的弧线,盘旋环绕着客坐区中心上方的水波纹圆池。创造出如置身于山林怀抱的空间形态。
As the project is located inside the shopping mall, the designer first proposed to remove the glass and door, which was recognized by the owner and the shopping mall. In this connection, guests could enjoy themselves in this spacious room. The overall design of the space is based on the spirit head feature of CoCo brand. The designer draws three connected arcs in the sky, the ground and the wall respectively, circling around the circular pool of water ripples above the center of the guest area. Entering into this space, you could feel like in the forest embrace.

                            

                            

                            
游人路过店面,只须稍稍移动脚步就能看到弧线构成的都可精灵头轮廓,与店内的大、小精灵相呼应,景象看似随然而生,实质经过设计的细致推演,有如大自然创造山林奇境之意。
Passing through the store, visitors just need to move footsteps to see the outline of the elf head on the arc, which echoes the elves in the store. The scene seems to follow, but the essence is carefully deduced through design, such as the meaning of nature creating a mountain forest Wonderland.
Dynamic diagram of space conception

                            

                            
因店铺紧邻商场的电影院与餐饮区域,为照顾到客人状态的多元化,客座区除贯通整面墙的卡座外,特别设计了环形的岛式座位,与之相连的绿植景观、对坐式长台共同组合成兼顾了等候、休闲、与轻松交流的客座形式。中心绿植与水波纹圆池天花相衬,为空间注入一抹盎然生机,并增添了空间的前后层次,让不同的客人之间的关系更加和谐,营造自然放松的在店氛围。
Because the store is close to the cinema and catering area, in order to take care of the diversification of guest status, the guest sitting area has specially designed a circular island seat, except for the card seat through the whole wall. The connected green plant landscape and opposite long platform are combined into a guest sitting form that takes into account waiting, leisure and easy communication. The green plants in the center match the ceiling of the circular pool with water ripples, injecting vitality into the space, adding the front and back layers of the space, and making the relationship between the guests more harmonious, creating a natural and relaxed atmosphere in the store.

                            

                            

                            
受庐山云雾景象的启发,客座区的墙面选用了雾化铝板作为背景,让环境、时间与人的变化映入“云雾”之中。客座区中心的水波纹圆池天花,在如流水的灯光映衬下像反转的湖景。在不同的角度观察,“湖水”倒影也呈现出不同的变化。
Inspired by the misty scene of Lushan Mountain, the wall of the guest sitting area is decorated with atomized aluminum plate as the background, so that the changes of environment, time and people are reflected in the clouds. The water ripple round pool ceiling in the center of the guest area is like a reversal of the lake scenery under the background of light and shadow. Viewed from different angles, the reflection of the lake also presents different changes.

                            

                            

                            
看似对称有序的空间构成,创造出多变的视觉感受。
The seemingly symmetrical and orderly space composition creates a varied visual experience

                            

                            

                            
不同方向的弧线让空间创造了多变的视觉效果,顾客从进店点单,到就坐或离开,随视线与位置的移动,能感受到空间面貌的变化,有如游山时的移步易景。诠释了宋代文学家苏轼描写庐山之美的经典诗句:“横看成岭侧成峰,远近高低各不同,不识庐山真面目,只缘身在此山中。”
The arcs in different directions create a changeable visual effect in the space. From entering the store to ordering, sitting or leaving, customers can feel the changes of the space with the movement of their sight and position, which has the same wonderful effect as moving around the mountain. It also interprets the classic poem of Su Shi, a writer of the Song Dynasty, describing the beauty of Lushan Mount: “The peak is formed on the side of the ridge, and the distance is different. I dont know the true face of Lushan Mountain for I only live in this mountain.”

                            
移步到店内转角处,随自然光线渐弱,空间由明至暗、从动到静。当客人就坐于拔地而起的座位时,能与墙上的小精灵头有更亲密的互动,精灵头在连串的小圆洞里穿梭跳动,让人欢喜,会心一笑。
When moving to the corner of the store, you’ll find that with the weakening of natural light, the space changes from light to dark, driven to quiet. When the guests sit in the rising seats, the fairy heads on the wall bounce back and forth in a series of small round holes, making people surprised and smile.

                            

                            
转角进入的一端是操作间与消防出入口形式的长廊,狭长的空间被设计为背靠墙面的座位形式。幽暗的光线,如步入山中小径,横生“初极狭,才通人”的妙趣。
One end of the corner is the operation room and the promenade in the form of the fire entrance. The long and narrow space is designed for single and double seats with the back against the wall. The dim light is like a path into the mountains. To this end, I could fully understand what the saying that “the road is so narrow that only one person can pass through”means.

                            

                            
“须臾有四季,一日不同天”,室内灯光顺应一天的时间变化,设置了有多种情景模式。白天营业时能轻快明亮,晚上随亮度减弱让空间节奏能慢下来。
“There are four seasons in a year and each days are different”. The indoor lighting is set with a variety of scene modes according to the time of the day. It can be light and bright during the day, and slow down the space rhythm with the weakening of brightness at night.

                            
Dynamic diagram of lighting scene changes

                            
Spatial structure explanation diagram

                            
CoCo源于葡萄牙文,是笑脸之意。品牌期许让客人嘴里喝到的是满足,更能收获一份发自内心的微笑。本店的设计诠释了品牌:“为你·都可”的初心,让CoCo都可沉淀于地域发展的肌理,又能引起顾客对本土风貌与历史人文的兴致与联想。
The name of CoCo comes from Portuguese and means smiley face. The brand expects customers
The name of CoCo comes from Portuguese and means smiley face. The brand expects customers to drink happily and gain a heartfelt smile. The design of the store interprets the original intention of the brand: “All for CoCo”, so that CoCo can precipitate in the texture of regional development, and can arouse customers’ interest and association of local style, history and culture.
to drink happily and gain a heartfelt smile. The design of the store interprets the original intention of the brand: “All for CoCo”, so that CoCo can precipitate in the texture of regional development, and can arouse customers’ interest and association of local style, history and culture.

                            
设计师说:“在设计职业的旅途中,有时候会对‘设计结果的偶然性’产生困惑,例如本店的设计,在视察项目地现场后,由于工作的繁忙…我最初并没有游玩庐山的打算。但在客户的诚意邀请下,才见识到庐山云雾的变幻莫测,山林的险峻奇妙。也触发了本店设计的偶然性结果。如同人生,面对同一事物,此时的看法必定会与彼时不同。也许我们更应像诗人游山玩水般,抒发当下的情感!”
The designer said: “In the design career journey, I sometimes get confused about the contingency of design results. Let’s take the design of this shop as an example. After inspecting the project site, I had no intention of visiting Lushan Mountain at first due to busy work. However, under the sincere invitation of the customer, I get a chance to see the unpredictable clouds and mists of Lushan Mountain, the precipitous and wonderful mountains. It also triggered the accidental consequences of the store’s design. As in life, facing the same thing, the view at this time will definitely be different from that at the time. Maybe we should express our current emotions more like a poet traveling through mountains and rivers!”

                            
项目名称:CoCo都可九江九方店
Project Name: CoCo 9 Square Shop
项目地址:中国江西省九江市九方购物中心
Location: Jiujiang, China
设计单位:一二三设计有限公司
Design Company: 123design
Chief Designer: Tuno Liu
Assistant Designer: Sam Yu
Area: 118 square meters
Cost: 0.28 million
设计起止日期:2021年3月—2021年8月
Design Cycle: March 2021 - August 2021
完工时间:2021年8月
Completion time: August 2021
主要材料:水磨石、雾化铝板、肌理涂料
Main Materials: terrazzo, atomized aluminum plate, texture coating
Client Name: Nio Young
Photographer: Little Praise

                            

                            
 

采集分享

举报

Revenge

什么也没写

143 作品/ 0 人气

  • 别默默的看了,快登录帮我评论一下吧!:)

    注册 登录

    更多评论

    推荐作品


    相关文章

    下载

    加入到画夹管理

    添加画夹

    提示

    右键保存、高清大图仅支持VIP会员
    投稿

    rs@rushi.net

    微信交流群

    返回页面顶部
    名师作品集【专享】
    全网名师最多、更新最快、作品最全
    作品库【无限查阅、一键下载】
    全球最大室内作品库,超33万部
    精品资料【下载】
    全年精品资料更新超1000部
    灵感搜索【原图下载】
    中文搜索全球顶尖案例灵感图
    设计师生活馆【内购价】
    5大电商平台官方合作,专享内购价
    CAD库【模型下载】
    cad单体模型库精准搜索查找下载
    免广告打扰【屏蔽】
    屏蔽全站广告,享受纯净体验
    3D模型【送199币值199元】
    分享全网最新精品3D模型
    名师与资料完善后,价格涨至699元/年